12 Αυγ 2016

Η Δίκη της Μονσάντο

Για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανά τον κόσμο, η Μονσάντο αντιπροσωπεύει τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) τρόφιμα και τη βιομηχανική (χημική) γεωργία. Πρόκειται για μία αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία-κολοσσό, της οποίας τα προϊόντα καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, δηλητηριάζουν το έδαφος, το νερό, και την ανθρώπινη τροφή, και συμβάλλουν τα μέγιστα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέσα στον τελευταίο αιώνα, η εταιρεία αυτή έχει αναπτύξει προϊόντα τα οποία έχουν προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, και σοβαρές ασθένειες και θανάτους σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό, η Κοινωνία των Πολιτών (μέσα από παγκόσμιες οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις για την ασφάλεια της τροφής, και για το περιβάλλον) αποφάσισε να διοργανώσει μία δίκη στη Χάγη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών (μετρώ πάνω από 400 οργανώσεις παγκοσμίως στους υποστηρικτές, αριθμός που αυξάνεται μέρα με την ημέρα), η οποία έχει σαν σκοπό να αποδώσει ευθύνες στην εταιρεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και οικοκτονία. Οι δικαστές θα ακούσουν καταθέσεις θυμάτων, και θα γνωμοδοτήσουν όπως ακριβώς προβλέπεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Θα είναι μία "εικονική" δίκη, μια που στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν προβλέπεται να προσφεύγουν πολίτες εναντίον εταιρειών (μόνο κράτη), αλλά θα γίνει με όλους τους κανόνες δικονομίας που ισχύουν για το Διεθνές Δικαστήριο, με κανονική δικογραφία, δικαστές, και όλα όσα προβλέπονται. Οι δικαστές, όπως ακριβώς ισχύει και για το Διεθνές Δικαστήριο, θα είναι επιφανείς νομικοί και επιστήμονες (και, ακούγεται, κάποιοι οι οποίοι έχουν στο παρελθόν διατελέσει δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο). Θα είναι, δηλαδή, μία κανονική προσομείωση δίκης του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Φυσικά η εταιρεία (μέσω του γενικού της διευθυντή) προσκλήθηκε στη δίκη για να ακουστούν και οι δικές της απόψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει (εξέδωσε μόνο ένα δελτίο τύπου που λέει οτι δεν πρόκειται για κανονική αλλά για εικονική δίκη).

Παρά το γεγονός οτι η δίκη θα είναι εικονική, οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και η δικογραφία που θα προκύψουν, θα επιτρέψουν να στοιχειοθετηθεί μία αληθινή δίκη ενάντια στην εταιρεία αυτή.

Εξω από το χώρο που θα διεξάγεται η δίκη, διοργανώνεται και μία μεγάλη Λαϊκή Συνέλευση  για το μέλλον της τροφής και το μέλλον του πλανήτη. Θα είναι μία μεγάλη σύναξη κινημάτων, σποροφυλάκων, αγροτών, και απλών πολιτών, που σκοπό θα έχει να αναδείξει τις λύσεις στο θέμα της διατροφικής κυριαρχίας και της προστασίας του ανθρώπου και της τροφής. 

Μέχρι στιγμής την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Κοινότητα Πελίτι (Παναγιώτης Σαϊνατούδης και Βάσω Κανελλοπούλου), η οποία μέσα στα 21 χρόνια λειτουργίας της έχει διαφυλάξει και διανείμει δωρεάν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών σε παραπάνω από 150.000 έλληνες αγρότες (ερασιτέχνες και επαγγελματίες). Οι διοργανωτές μας λένε οτι η συμμετοχή είναι ανοιχτή και σε άλλες (σχετικές) οργανώσεις (όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Λαϊκή Συνέλευση και να παρουσιάσουν κάτι μπορούν να στείλουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@peoplesassembly.net ).

Στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες της Δίκης, 14-16 Οκτωβρίου, σχεδιάζονται εκδηλώσεις από τις τοπικές ομάδες του Πελίτι, και από άλλους φορείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Πολλά! Εν αρχή ήν... η ενημέρωση. Κατά δεύτερον, μπορούμε να βάλουμε κατά μέρος την όποια μοιρολατρεία μπορεί να γεννούν μέσα μας τα "μεγέθη" των πολυεθνικών (η Μονσάντο, αλλά και η κάθε Μονσάντο του κόσμου): ο καθένας από μας είναι σημαντικός, και μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον κόσμο του, ξεκινώντας από τις καθημερινές του συνήθειες! Η δύναμή μας βρίσκεται στις επιλογές μας και φυσικά στην τσέπη μας. Συνήθως βολευόμαστε με το εύκολο, με ότι μας προσφέρεται (χωρίς ψάξιμο, χωρίς κόπο δικό μας) στα ράφια του σουπερμάρκετ, από τους "ειδικούς", ή από το τι κάνουν οι γύρω μας. Το πατροπαράδοτο δεν είναι πάντα το καλύτερο (οι πατεράδες μας υπήρξαν θύματα της αλόγιστης "ανάπτυξης" και της "πράσινης επανάστασης" που στη χώρα μας ήρθε με το σχέδιο Μάρσαλ και αφάνισε σε μια γενιά την υγεία από το χωράφι και το πιάτο μας).
Μπορούμε επίσης να ενημερώσουμε τους γύρω μας, μπορούμε να τους εμπνεύσουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Μπορούμε να στηρίξουμε κινήσεις σαν τη Δίκη της Μονσάντο όπου οι "ισχυροί του κόσμου" καλούνται να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους, και εγκαλούνται για τα εγκλήματά τους. Εχουμε μεγαλύτερη ισχύ από όσο "μας αφήνουν" να πιστεύουμε.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

http://seedfreedom.info/el/campaign/call-to-action-2016/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου