31 Ιουλ 2016

Σολανό το Ασημόφυλλο

Το λένε και "γερμανό", και είναι ένα από τα πλέον ζημιογόνα ζιζάνια των αγρών, σε πολλές χώρες. Οταν εγκατασταθεί δύσκολα ξεριζώνεται, γιατί, λέει, και 1 εκατοστό ρίζας να μείνει στο έδαφος, μπορεί να αναπτυχθεί νέο φυτό. Τα ζώα δεν το προτιμούν γιατί τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί του (μικρά κίτρινα "ντοματίνια") είναι τοξικά - τα μόνα ζώα που δεν πτοούνται (δεν παθαίνουν δηλητηριάσεις) είναι τα κατσίκια. Οι μίσχοι του έχουν μικρά γερά αγκαθάκια, οπότε δύσκολα το κόβει κάποιος! Οι συμβατικοί γεωργοί θεωρούν οτι μόνο με ράουνταπ καταπολεμείται, αν και σε χωράφι που δέχθηκε το γενοκτονικό αυτό δηλητήριο, το μόνο φυτό που εμφανίστηκε την επόμενη χρονιά, γερό και δυνατό, ήταν αυτό!

Solanum Eleagnifolium

Είναι ιθαγενές της αμερικανικής ηπείρου (κάποιοι θεωρούν οτι προέρχεται από τη βόρεια, κάποιοι από την κεντρική και άλλοι από τη νότια), και λέγεται οτι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1927, πιθανώς από σακιά αμερικάνικων λιπασμάτων, στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, την πιπεριά, τη ντομάτα, τη μελιτζάνα (σε κάποια μέρη το λένε και "αγριομελιτζάνα"), αλλά και με τη μπελλαντόννα, τη ντατούρα, τον υοσκύαμο και τις πετούνιες (σολανώδη). Φιλοξενεί επιβλαβή έντομα και μύκητες επιβλαβείς στα περισσότερα φυτά, και άρα θεωρείται "ανταγωνιστικό". Με τα μωβ άνθη του κοσμεί γυμνά, χέρσα ή ακαλλιέργητα χωράφια, άκρες δρόμων, παρατημένα παρτέρια πόλεων. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για να φτιάξουν αντίδοτα στο δηλητήριο των φιδιών, σε θεραπείες για το άσθμα, για τον πονόδοντο, για παθήσεις των ματιών, για το στομάχι - γενικά οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής το θεωρούσαν "βοτάνι του λαού" για τις ποικίλες του δράσεις.

Silver Nightshade
Τι μάθημα έχει να μας δώσει αυτό το φυτό, άραγε; Ποιές ευεργετικές ιδιότητες μπορεί να έχει το ανθοϊαμά του; Πρόκειται για ένα φυτό που ξέρει τη δύναμή του - που παρά την εμφάνισή του (όμορφο άνθος σαν αστέρι, ασημί "σεληνιακό" φύλλωμα, λεπτός ευλύγιστος μίσχος) δεν είναι εύκολο να το εξοντώσεις! Ούτε περνά απαρατήρητο! Αν το κόψεις, όμως, και ο μίσχος χάσει την επαφή του με τη ρίζα, με τη γη, μαραίνεται σε ελάχιστη ώρα, ακόμα κι αν το βάλεις σε νερό...

Στην "Επιστροφή στην Αγάπη" η Μαριάν Γουίλιαμσον λέει οτι "Ο βαθύτερός μας φόβος δεν είναι μήπως είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερός μας φόβος είναι η απεριόριστη δύναμή μας. Μας φοβίζει το φώς μας, όχι το σκοτάδι μας. ... Δεν υπάρχει τίποτα το πνευματικό ή το φωτισμένο στο να μικραίνουμε έτσι ώστε οι γύρω μας να μην νιώθουν ανασφάλεια κοντά μας. Γεννηθήκαμε για να λάμπουμε, όπως τα παιδιά. Γεννηθήκαμε για να εκδηλώνουμε τη δόξα του Θεού που έχουμε μέσα μας. Δεν είναι μόνο μέσα μας, βρίσκεται μέσα σε όλους. Και καθώς αφήνουμε το δικό μας φως να λάμψει, χωρίς να το συνειδητοποιούμε δίνουμε την άδεια και τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο. Καθώς απελευθερωνόμαστε από τον δικό μας φόβο, η παρουσία μας αυτομάτως απελευθερώνει και τους γύρω μας."


Το άνθος αυτό μας λέει οτι έχουμε δύναμη: για να πληγώσουμε και να θεραπεύσουμε. Εχουμε δύναμη, και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Συχνά φοβόμαστε τη δύναμή μας, γιατί στο παρελθόν, ίσως, την έχουμε καταχραστεί, και στο υποσυνείδητό μας ίσως οι μνήμες αυτές να μας πονούν. Επίσης φοβόμαστε  τη δύναμή μας γιατί υπάρχει ένα ισχυρό κοινωνικό ταμπού (ειδικά για τη δύναμη των γυναικών) που μας αποτρέπει ακόμα και από τη συνειδητοποίησή της. 

Το άνθος αυτό μας λέει: Μη φοβάσαι τη δύναμή σου. Είναι δική σου. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Οπως θέλεις. Πάτα γερά στη δύναμή σου, και μην αφήνεις του άλλους να σε πατούν, να σε κακοποιούν, να σε εξαπατούν, να σε κυβερνούν. Μη φοβάσαι να υψώσεις τη φωνή σου για το δίκιο σου. Εχεις δύναμη και έχεις δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσεις.

Ως ανθοϊαμα, λοιπόν, δίνει γήινη σιγουριά και γερό πάτημα σε αυτούς που δεν πιστεύουν στη δύναμή τους,  δίνει γείωση και ενέργεια, διώχνει το φόβο που μας κρατά ανήμπορους και μετέωρους αναφορικά με την όποια δράση μπορεί να είναι για το δικό μας καλό, για τη διεκδίκηση των δικών μας δικαιωμάτων (έχει παρατηρηθεί οτι αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται και διεκδικούν ανθρώπινα δικαιώματα για ευπαθείς ομάδες δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τα δικά τους δικαιώματα!). Η βιβλιογραφία επίσης αναφέρει οτι αυτό το ανθοϊαμα δίνει επαρκή γήινη ζωτική ενέργεια για να μπορεί κανείς να πετύχει την εσωτερική όραση και κατανόηση.

Μένει η δοκιμή, και η καταγραφή των αποτελεσμάτων...

1 σχόλιο: