13 Ιουλ 2011

Ελπιδοχώρι ερχόμαστεεεε!!!

Αλλο ένα εργαστήριο φυσικής δόμησης έφτασε στο τέλος του στο Ελπιδοχώρι την περασμένη Κυριακή. Στόχος του να χτιστεί ένας μικρός ξενώνας από αχυρόμπαλλες για να στεγάσει μελλοντικούς εθελοντές. Κάπου 45 άνθρωποι εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι, υπό την επίβλεψη του Βασίλη Τσολακίδη (Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας), και μέσα σε μία εβδομάδα "σηκώθηκε" ένα κτίριο 120 τ.μ.



Η ομάδα έδεσε όμορφα, παρά την ανομοιογένεια των συμμετεχόντων, και τα μεσημέρια που το λιοπύρι δεν επέτρεπε οικοδομικές εργασίες, όλο και κάτι αυθόρμητο έβγαινε για μοίρασμα: πότε λίγος διαλογισμός, πότε συστημική αναπαράσταση, πότε ενδιαφέρουσες κουβέντες, πότε μάθημα για τα φυτά ή για την αει-καλλιέργεια... Και τα βράδια  τραγούδι.
Την τελευταία μέρα ήρθαν οι φίλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να δουν και να μοιραστούν κι αυτοί λιγάκι από την γλυκειά ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε και δημιούργησε το φοβερό αχυρόσπιτο. Ετσι κι εμείς. Ιδού μία μικρή φωτογραφική αποτύπωση.














Εγιναν γνωριμίες, φάγαμε καταπληκτικό χορτοφαγικό μενού, παίξαμε, μιλήσαμε, χαλαρώσαμε κάτω από το μεγάλο πουρνάρι δίπλα στο μικρό ναό, και αργά το απόγευμα πήγαμε για μπάνιο στη θάλασσα. Μετά τη χαλαρωτική επίδραση του νερού, στην ακροθαλασσιά, αυθόρμητα βγήκε ένας κύκλος μοιράσματος για το σεμινάριο ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στους οργανωτές.



Αργά το βράδυ μετά το βραδινό φαγητό, πίσω στο Ελπιδοχώρι πια, επάνω στο πατάρι του νέου ξενώνα, έγινε μία μικρή τελετή για να ευλογηθεί το νέο κτίσμα. Ενας βωμός από σπόρους με κεράκια γύρω-γύρω, μία κανάτα καθαρό νερό, και φασκόμηλο να καίει πάνω σε ένα παλιό κεραμίδι. Τραγουδήσαμε ευχές με τη συνοδεία κιθάρας καθισμένοι πάνω στις περισσευούμενες αχυρόμπαλλες και στο αδρό ξύλινο πάτωμα. Το σεληνόφως έμπαινε απαλό μέσα από τα μεγάλα ανοιχτά παράθυρα. Μία νέα ευλογημένη αρχή για μια νέα εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου