26 Ιουν 2011

Μια Γιορτή για το Θερινό Ηλιοστάσιο



Εδώ και έξι μήνες περίπου, μία παρέα ανθρώπων που αγαπούν την καλλιέργεια της γης και του εαυτού τους κάνουν ένα πείραμα: ανέλαβαν έναν αστικό αγρό (στο Χαλάνδρι Αττικής). Φροντίζοντας και καλλιεργώντας τον αγρό φροντίζουν και καλλιεργούν τη σχέση και τη φιλία τους: με κουβέντα, με εργασία από κοινού, με τραγούδι και γιορτές μαζί.
Αυτό το Θερινό Ηλιοστάσιο αποφάσισαν να κάνουν μία μεγάλη γιορτή στον Αγρό και να καλέσουν τους φίλους τους, να μοιραστούν τη χαρά τους, τις γνώσεις τους, το γέλιο, και τη μουσική τους.


Η γιορτή είχε κάτι για όλους, μικρούς και μεγάλους.


Η Κάτριν, (δασκάλα Βάλντορφ) που συμμετέχει στο εγχείρημα φέρνοντας τα παιδιά του σχολείου της κάθε εβδομάδα στο κτήμα, βοήθησε τα παιδιά να φτιάξουν ένα σκιάχτρο και μία μεγάλη ονειροπαγίδα.

Ο Δημήτρης (γεωλόγος και οινοπαραγωγός) έκανε μία ξενάγηση σε όλο το κτήμα στους παρευρισκόμενους φίλους, μιλώντας για την ιστορία και το σκεπτικό της κάθε καλλιέργειας και δραστηριότητας. Η Μαριλένα (βοτανοθεραπεύτρια) μίλησε για το Υπερικό (κοινώς σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο) και τη σχέση του με το Ηλιοστάσιο και το μύθο του Προμηθέα.


Ο Δημήτρης πάλι και η Μάρω (ψυχολόγος) έπαιξαν τον "Καραγκιόζη στον Αγρό", σχολιάζοντας και σατιρίζοντας τις περιπέτειες και τους προβληματισμούς της ομάδας. Ο Ντίνος (γιατρός και δάσκαλος) έκανε μία ομιλία-διαλογισμό για το νόημα του Ηλιοστασίου. Η Ελενα (θεραπεύτρια) την ίδια ώρα μίλησε στα παιδιά για το ζωντανό κομμάτι των φυτών και των δέντρων, τις νεράιδες. Μετά  το φαγητό, ήρθε η ώρα της μουσικής. Ο Μάριος (γεωπόνος, και ο συνδετικός κρίκος όλης της παρέας που νωρίτερα είχε διδάξει και φτιάξει ένα βιοδυναμικό σκεύασμα για τον Αγρό) με την κιθάρα και την μουσική του παρεούλα ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην Κάτω Ιταλία...







Παράλληλα με όλα  τα τεκταινόμενα, οι "συναγρίτες" αποφάσισαν να λειτουργήσουν και ένα μικρό παζάρι, προκειμένου να αγοραστεί μία γεννήτρια για την άντληση του νερού από το πηγάδι. Καλοκαίρι γαρ, και τα ποτίσματα δεν τα αναλαμβάνει ο ουρανός!




Αυτή τη μαγική μέρα, ο Αγρός γιόρταζε μαζί με τους ανθρώπους. Μέχρι και η μεγάλη χαρουπιά είχε στολιστεί με χιλιάδες (άγουρα ακόμα) χαρούπια.

...Οι συνεορτάζοντες και οι  συνεορτάζουσες πέρασαν τη μικρότερη νύχτα του χρόνου τραγουδώντας όλοι και όλες μαζί τα αγαπημένα τους τραγούδια.

(Πλην ελαχίστων, οι φωτογραφίες είναι της Στέλλας Αρβανίτη - σ' ευχαριστούμε Στέλλα!)

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΠΟΡΩΝ Η ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ E-mail : athens@seedbomb.co.cc

    ΑπάντησηΔιαγραφή